Ivette Barbaza (1919-2009)

  • Biblioteca
  • 16.10.2009
Yvette Barbaza. El Paisatge humà de la Costa Brava
El Paisatge humà de la Costa Brava d’Ivette Barbaza

Ha mort Ivette Barbaza, autora de la primera geografia de la Costa Brava. Podeu llegir un article que se li dedica avui a La Vanguardia i també al portal En memoria.com.

Val la pena llegir-lo perquè el periodista Joaquim Roglan glossa la vida i obra d’aquesta geògrafa amb gran detall per la qual cosa prefereixo recomanar-vos la lectura d’aquest article que repetir el que ell expressa amb encert.

Només us vull explicar el que vaig sentir quan, al principi de treballar a la biblioteca, vaig fullejar aquesta obra monumental en dos volums, El Paisatge humà de la Costa Brava, (publicada l’any 1966). Vaig imaginar-me l’autora investigant durant molts anys caminant per aquells paratges, aquesta obra havia d’haver estat cuinada a foc lent-vaig pensar-. Hi ha moltes dades, molts temes tractats: morfologia, clima, el mar, la geografia humana, el comerç, la indústria, la vida rural, la pesca, la navegació, el turisme, documentat amb gran nombre de fonts i bibliografia.

Us reprodueixo un fragment del segon volum de l’obra “El nom nou, Costa Brava, no només té un valor turístic; expressa i consagra un canvi fonamental del gènere de vida, un canvi que s’inscriu en el paisatge amb una rapidesa excepcional … Aviat la vella costa gironina, diversa i múltiple, meravellosa i ignorada, no serà més que un record.”

Quina clarividència, oi?

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí