Com podem datar una fotografia?

  • Biblioteca
  • 16.03.2010
Presentem una de les últimes adquisicions de l’Arxiu Fotogràfic. Es tracta d’una panoràmica del port de Barcelona, vista des de la muntanya de Montjuïc (Ref. 51365F, Autor: J. Martí, ca. 1885). Un dels elements interessants que hi trobem és la perspectiva de l’edifici de les Drassanes Reials, quasi en primer terme.

Vista panoràmica del port de Barcelona

Per a datar les fotografies, sovint hem d’utilitzar recursos de suport dins la mateixa imatge. En aquest cas, tenim una sèrie de detalls que ens donen les pistes. Per exemple, el monument a Colom encara no s’ha construït (1888) , ni tampoc els “Tinglados” de fusta (1886) que es varen aixecar sobre el Moll de la Muralla (avui Moll de Bosch i Alsina, i conegut popularment com a Moll de la Fusta). També la presència del Baluard del Rei (és l’estructura que està més a la dreta del recinte de les Drassanes) encara existeix (es va enderrocar cap el 1890).

Detall port de Barcelona

Segons el projecte de F. La Gasca sobre l’empedrat dels molls de la Muralla, Drassanes i Barcelona (1882), sabem que el Moll de la Muralla està acabat, i ens descarta que la imatge sigui anterior a 1882. Així mateix, la presència de grues hidràuliques al moll també ens acota la cronologia. Segons el projecte de F. La Gasca i J. Valdés (1884) Acta de recepció provisional del material per a la instal·lació de grues hidràuliques, sabem que entre 1884 i 1885 ja estan instal·lats aquests aparells.

Detall foto Ref. 51365F MMB

També les fotografies de cronologia propera ens ajuden a trobar indicis de datació de la imatge que entra a les nostres col·leccions. Tal és el cas d’aquesta imatge (Ref. 26936F, ca. 1880), en la que és visible com s’està construint el Moll de la Muralla i com el port guanyarà terreny al mar. Això permetria, en anys posteriors, edificar immobles com la Duana o el monument a Colom.

Vista panoràmica port de Barcelona

Vista parcial port Barcelona

Datar la fotografia que tenim a les nostres mans, a vegades ens obliga a educar la vista per tal de saber mirar i llegir aquestes formes que, paral·lelament, documentarem amb altres fonts visuals i escrites. Si aprenem a fer aquest petit exercici, sovint podrem veure informació que, aparentment, està amagada als nostres ulls.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí