L’MMB acull l’exposició Los héroes de Baler i incideix en la relació marítima entre Barcelona i Les Filipines durant la colònia hispànica

El Museu exposa 22 peces del seu fons de la Compañía Trasatlántica Española S.A

Información Práctica
850x425

El Museu Marítim de Barcelona acull del 6 de febrer al 13 d’abril de 2020 l’exposició Los héroes de Baler que narra el singular episodi protagonitzat per un destacament de 57 soldats espanyols a la illa de Luzón (a 200 quilòmetres de Manila), entre 1898 i 1899, un cop ja havia finalitzada la guerra entre l’exèrcit espanyol i el moviment independentista filipí recolzat pels Estats Units d’Amèrica. Els soldats, desconeixedors de la fi del conflicte armat amb el Tractat de París de 1898, van resistir tancats a l’església del poble de Baler l’embat dels insurrectes filipins durant 337 dies. A partir d’aquest relat expositiu produït pel Museu de l’Exèrcit, el Museu Marítim de Barcelona hi incorpora peces del fons de la seva col·lecció, especialment de la Compañía Trasatlántica Española S.A per tal de profunditzar en la relació colonial entre Espanya i Les Filipines, en la qual el transport en vaixell de vapor des de Barcelona va tenir un gran paper.

 

La mostra original Los héroes de Baler que acull de manera ampliada el Museu Marítim de Barcelona– i que ja s’ha pogut veure anteriorment a Toledo, Badajoz i València- inclou prop de 150 peces originals de l’època provinents principalment de la col·lecció del Museu de l’Exèrcit i objectes personals d’alguns dels soldats. A Barcelona el Museu Marítim ha ampliat l’exposició amb 22 peces més provinents de la seva col·lecció a través de les quals incideix en el paper de Barcelona en la relació marítima d’Espanya i les possessions d’ultramar al Pacífic.

 

D’ençà de la inauguració del Canal de Suez l’any 1869, el comerç, el transport de passatgers i el transport de tropes i armament entre Espanya i la seva colònia de Filipines es van canalitzar a través del port de Barcelona. I en particular a través de la línia marítima Barcelona – Manila. En aquest context, cal referir-se a l’activitat que protagonitzaren les navilieres privades Compañía de Vapores del Marqués de Campo (entre 1880 i 1884) i la Compañía Trasatlántica Española S.A (a partir de 1881) que cobrien la línia des del Port de Barcelona fins a les Filipines sota contracte del Govern espanyol.

D’entre les peces de la col·lecció del Museu Marítim de Barcelona incorporades a la mostra  destaquen cartes nàutiques que testimonien la cartografia de l’època, de vital importància per a garantir una línia eficient i segura, com ara la carta nàutica Carte rèduite des Isles Philippines pour servir aux vaisseaux du Roy (França, 1752); o la carta de Navegació de Barcelona a Manila amb expressió de la derrota seguida pels vapors correus i extraordinaris conduint tropes (Cadis, 1896). També trobem diversos manuscrits, com els Telegrames codificats del projecte de repatriació de tropes [de Filipinas a Espanya] (Cádiz, 11 y 12/02/1899), l’imprès de Compraventa del vapor Panamá en preu de 80.000 pesos atorgat pel (…) Marqués de Campo a favor de la Compañía Trasatlántica (Madrid,  24/05/1984), així com el model de vapor Alfonso XII (Barcelona, 1865), o les pintures Vapor Montserrat (Tècnica a pastel, S.XIX) i Vapor correu de Filipines Isla de Panay Capitán J. Basté (José Pineda, 1891. Tempera sobre paper).

El Museu Marítim de Barcelona conserva i custodia el fons Compañía Trasatlántica Española S.A i registres vinculats a aquesta naviliera (documents, models, pintures, objectes de navegació, llibres, etc.) que conforma un patrimoni de referència per estudiar i conèixer la història de la navegació a vapor al nostre país.

 

La Compañía Trasatlántica Española S.A al Museu Marítim
El fons de la Compañía Trasatlántica S.A és el conjunt de documents generats o rebuts per la seva seu de Barcelona, situada a la plaça dels ducs de Medinaceli. L’ingrés del fons documental a l’MMB ha suposat la salvaguarda del fons i la possibilitat de difondre i fer accessible a la ciutadania el seu contingut. El Museu actua com a centre de referència per a aquelles cerques i consultes relacionades amb l’activitat d’aquesta companyia naviliera, oferint informació documental en forma de text, plànols, pintura, gravat, fotografia, etc.

L’any 1857, Antonio López, marquès de Comillas, va fundar la companyia naviliera Antonio López & Cia a Madrid en societat amb Patricio de Satrústegui. Pocs anys després, López signà un contracte amb l’Estat, el qual li atorgà el transport de la correspondència entre la península i les Antilles. Creada l’1 de juny de 1881 a Barcelona, la Compañía Trasatlántica succeí l’alacantina Antonio López y Compañía, de la qual heretà la flota i la concessió estatal del servei de Vapors – Correus de les línies a les colònies de les Antilles, que aquesta venia adjudicant-se des del 1861, i a les que afegiria posteriorment la línia a Filipines. S’havia iniciat així una relació estreta amb l’Estat, en el marc dels serveis de comunicacions oceàniques, que perduraria durant més d’un segle, i que faria que aviat esdevingués la primera companyia naviliera espanyola. Les guerres a Ultramar, primer amb les forces independentistes i després amb els Estats Units van beneficiar la naviliera, amb els transports de materials bèl·lics, el servei auxiliar a l’Armada i l’expedició i repatriació dels exèrcits mobilitzats.

 

L’exposició Los héroes de Baler és una iniciativa del Museu de l’Exèrcit. En la mostra a Barcelona el Museu Marítim de Barcelona hi ha incorporat el relat de les navilieres marítimes amb seu a Barcelona. La mostra està comissariada per Enrique Rontomé, Cap del Departament d’Arqueologia i Patrimoni del Museu de l’Exèrcit, amb l’aportació relativa al fons de la Compañía Trasatlántica Española S.A a càrrec d’Enric Garcia, cap de l’Àrea de gestió de col·leccions i recerca del Museu Marítim de Barcelona. L’exposició presentada a Barcelona manté els suports originals produïts pel Museu de L’Exèrcit.  Los héroes de Baler es pot visitar al Mirador de l’MMB de dilluns a diumenge de 10 a 20 h (darrer accés a les 19.00 h). L’accés és gratuït amb aforament limitat.

El primer trimestre de 2020 el Museu Marítim de Barcelona té previst incorporar a la plataforma Google Arts & Culture una nova exposició virtual i 18 peces sobre les conseqüències de la primera volta al món i el descobriment de Les Filipines. Les peces en línia estaran acompanyades d’una breu fitxa descriptiva i d’un text que contextualitzarà l’obra. Tota la informació estarà disponible en tres idiomes, català, castellà i anglès.