L’exposició fotogràfica L’art d’estibar mostra l’evolució d’un segle d’aquest sector

Permet conèixer les tasques d’estiba que es duen a terme als ports i la seva evolució des de finals del segle XIX fins als nostres dies.

Información Práctica
artestibar 840x425 px

El Museu Marítim de Barcelona ofereix l’exposició L’art d’estibar a l’espai Mirador fins al 29 de setembre de 2019. La mostra analitza els treballs de càrrega i descàrrega al Port de Barcelona des de finals del segle XIX fins als nostres dies. A través de fotografies, objectes i elements audiovisuals, es mostren les tasques d’estiba i la seva evolució, fent evident aspectes com la mecanització o la substitució del factor treball pel factor capital.

L’art d’estibar és una actualització de la mostra que ja es va poder veure al Museu Marítim ara fa deu anys, amb nous objectes i un discurs que incorpora la presència de la dona en aquest sector professional. Es pot visitar de dilluns a diumenge de 10 a 20 hores (darrer accés a les 19.00). L’accés és gratuït.  L’exposició es divideix en 5 àmbits:
Àmbit 1. La descàrrega del carbó mineral: reconstrueix l’evolució de la descàrrega de carbó mineral al port.

Àmbit 2. L’especialitat de bord:  mostra els canvis a bord dels vaixells en la manipulació de càrregues.

Àmbit 3. Les diverses especialitats portuàries: la diversitat de les mercaderies arribades a port i la necessària especialització de les persones que les manipulen.

Àmbit 4. El desplaçament de les mercaderies: presentació de les eines i artefactes que utilitzen les persones estibadores.

Àmbit 5. L’estiba avui: amb l’arribada dels contenidors es substitueix la força muscular per la mecanització. S’incorporen les primeres dones a la professió (1998).

Les fotografies provenen del Centre de Documentació Marítim (MMB – Port de Barcelona), l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Institut Ametller d’Art Hispànic- Arxiu Mas, i l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. També s’incorporen dos vídeos de l’Arxiu de TV3 i un tercer vídeo amb el testimoni de dues dones estibadores. La mostra original la va comissariar Jordi Ibarz (Barcelona, 1962), doctor en Història Contemporània (UB) i autor de diversos articles i llibres sobre les relacions laborals i el sindicalisme dels estibadors del port de Barcelona.

  • #artdestibarMMB