Filmació de la V Trobada de Fotografia a museus, arxius i biblioteques

  • Foto de mar
  • 21.01.2020

El passat 15 d’octubre vàrem celebrar la V Trobada de Fotografia a Museus, Arxius i Biblioteques, amb el tema “Procediments fotomecànics: uns processos estables, però complexos d’identificar”. En aquesta edició, agraïm la col·laboració de NUBILUM.

 

La suma d’iniciatives, projectes, entitats, i professionals de la Fotografia són un compendi d’esforços que ajuden fer una bona feina en equip. El Grup de treball de fotografia de museus i arxius ha estat treballant en una nova fase, els tesaurus sobre processos fotomecànics, coordinat per Laia Foix, de l’IEFC. També el Grup de treball de cartel·les d’exposicions de fotografia segueix fent feina, coordinat per Miquel Angel Pintanel (Filmoteca de Catalunya). Aquestes jornades bianuals del Museu Marítim de Barcelona aspiren a ser una plataforma oberta i un espai de reunió per l’aprenentatge i l’intercanvi de treballs. Sembla que anem bé. Això s’evidencia en la qualitat dels ponents i experiències, així com la gran assistència de professionals de la Fotografia.

 

Enguany hem escollit els processos fotomecànics. Hi són presents en gairebé tots els centres que gestionem patrimoni fotogràfic. Cal saber identificar-los adequadament per a una bona i adequada documentació de l’artefacte fotogràfic així com per emprar les mesures de conservació i restauració adients. Complementant la Trobada, els assistents, ponents i organitzadors vàrem assistir a tres tallers sobre unes interessants investigacions entorn als processos fotomecànics.

Taller El fons Salvador Bosch. Una impremta de postals en òfset. (INSPAI Girona). Sònia Granel Marín
Taller La pell del fotogravat: identificació de tècniques i trames fotomecàniques sota microscopi. Alexis Belmonte
Taller Reconstruint processos de fotografia tricroma. Laura Covarsí

 

Et convidem a accedir a la filmació de la Jornada (cortesia del Sr. Santiago Ristol). Pots descarregar el programa de la Trobada: V Trobada de fotografia a museus MMB

També algunes de les presentacions:

Resultats del qüestionari sobre les cartel·les de fotografia

Terminologia processos fotomecanics

Els inicis de la imatge impresa. Carles Mitjà

Identific processos fons i Col·lecció Emili Massanas i Burcet

Introducció a la família dels processos fotomecànics

 

Post: Silvia Dahl. Conservadora Col·leccions Fotogràfiques MMB. Fotografies: Santiago Ristol

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí