El repte de fotografiar la fauna marina

  • Foto de mar
  • 24.04.2020

Durant aquestes setmanes de confinament, les xarxes socials i altres mitjans de comunicació estan difonent una gran quantitat de fotografies i de filmacions sobre la presència d’animals en espais habitualment ocupats per l’ésser humà. El mar sembla que ens parla. Espècies que viuen lluny de la presència humana i dels espais de costa s’estan apropant i es deixen veure de manera natural en platges, espigons, i ports. És una veritable delícia però també un gran desafiament de la Natura. El missatge és clar. Nosaltres ens hem de confinar perquè balenes, dofins i altres animals marins gaudeixin d’unes aigües ara més segures per a ells. Alguna cosa està passant.

 

Deixant ara de banda la necessària i improrrogable reflexió sobre el futur del Planeta, hem rescatat un projecte expositiu dels anys 2014-15. Es tracta de l’exposició “Càmeres submarines. El repte de fotografiar sota l’aigua”, organitzat per l’MMB, amb la col·laboració de col·leccionistes de prestigi nacional i internacional com la col·lecció de càmeres submarines d’Andrés Clarós, i la dels equips vintage d’immersió d’Enrique Dauner. Una història sobre la imatge sub, documentada amb una col·lecció de quasi 200 aparells inèdits, i de gran valor històric, molts dels quals s’havien utilitzat per a capturar imatges d’espècies marines mai vistes abans, així com de derelictes tan coneguts com el mateix Titanic, enfonsat a quasi. 4.000 metres de profunditat.

 

La facilitat amb la que avui accedim a les imatges submarines és fruit de persones pioneres, intrèpids aventurers que van inventar i experimentar l’adaptació del seu propi cos i de càmeres fotogràfiques al medi marí. Hi convivien amb respecte per l’entorn marí i transmetien aquest coneixement a través de reportatges fotogràfics i fílmics en cercles científics i gran públic general. Sense oblidar que aquest camí ha estat un repte ple d’encerts i fracassos.

Reproducció d’il·lustració del llibre, Hass, H. Mes chasses sous-marines, ed. Payot. 1952.

 

Us convidem a fer un petit recorregut virtual de 3 minuts per l’apassionant món de la imatge i les càmeres submarines a través de l’exposició “Càmeres submarines. El repte de fotografiar sota l’aigua”:

TAMBÉ ET POT AGRADAR...

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí