3a. Trobada de Lobas de mar a l’MMB

  • Educació
  • 20.02.2023

Lobas de mar neix d’un grup de dones que naveguen, sigui professionalment, per plaer o com a forma de vida, amb ganes de trobar-se i compartir les seves vivències. 

La història va començar a gestar-se el desembre de 2021 quan Ana Gonzalvo, creadora del grup Salina (i moltíssimes coses més), i Judith Mas, de Mardetravés, van proposar una trobada informal a Barcelona per conèixer altres dones navegants. Hi van assistir al voltant de vint-i-cinc. L’any 2022 la trobada va anar a València i es va ampliar fins a una trentena de participants.

D’aquelles trobades han sorgit projectes personals, iniciatives empresarials i amistats. És per això que amb motiu del 8 de març, es vol recuperar aquest esperit i tornar a reunir a les “lobas de mar”, aquest cop de manera més organitzada i formal, per continuar avançant en la visibilització de la dona al mar i continuar teixint xarxes de coneixença i complicitat.

El biaix de gènere al mar

El biaix de gènere a l’aigua existeix i manté allunyades moltes dones de la navegació en tots els els seus àmbits: el competitiu, el laboral o fins i tot de la navegació d’esbarjo. 

El 80% de les dones enquestades per la World Sailing Trust creuen que l’equilibri de gènere és un problema en la navegació: en destaquen la manca de participació femenina que provoquen i demostren discriminació; la manca de suport a les dones i les nenes i la manca de representació. (1) 

En competicions esportives, per exemple, no és un fet aïllat patir menyspreus a bord, de manca d’oportunitats per a dones i nenes, de ser estereotipades per gènere i de rebre menys suport que els homes.

Si donem una ullada a algunes de les competicions d’altura les xifres ens parlen per si soles: en la darrera Mini Transat, per exemple, només 1 de cada 10 participants eren dones, o en la darrera edició de la Vendée Globe, només 6 de les 33 persones que hi participaven eren dones. 

En canvi, si mirem el món laboral, la presència de les dones en el treball marítim-pesquer ronda només l’1% (2). En la nàutica d’esbarjo, tot i que no es troben dades concretes, és molt poc habitual trobar dones que siguin armadores o patrones. Però això està canviant!

3a. Jornada Lobas de mar

La 3a. Trobada de Lobas de mar té com a objectiu visibilitzar el paper de les dones al mar, però sobretot, ser un punt de trobada i coneixença entre les que naveguen, ja sigui professionalment, esportivament o per plaer. 

En aquest sentit, el pròxim 11 de març, es duran a terme un seguit d’activitats.

Consulta el programa d’activitats

Per a més informació i inscripcions

Organitza: Lobas de Mar en col·laboració amb Museu Marítim de Barcelona i 52 Azul,

Altres col·laboradors:  Barcelona Capital  Nàutica, Real Club Marítim de BarcelonaInfoser Nàutic s.l., Club Patí Vela Barcelona

Més activitats amb motiu del Dia la dona

1) Women in Sailing Strategic Review

(2 ) Dades extretes del projecte de recerca Dona’m la mar del Museu Marítim de Barcelona 

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí