Shipspotting, o l’art d’observar vaixells

  • Biblioteca
  • 04.06.2010
Considerem shipspotting l’art d’observar els vaixells especificant les seves dades tècniques, número de registre i la seva imatge.

L’afició per l’spotting té el seu orígen en el camp de l’aviació, pren cada cop més popularitat a la xarxa gràcies a la facilitat de l’edició de la fotografia digital i la necessitat de compartir informació amb altres aficionats (spotters). Per aquest motiu, s’han constituït diferents comunitats virtuals per compartir informació i imatges de vaixells d’arreu del món. Destaquem les següents:

  • Shipspotting.com. Comunitat virtual de shipspotting que conté un banc de dades de 700.000 registres de vaixells de tota classe (vaixells mercants, vaixells de guerra, velers, etc), i fins i tot, imatges de ports i fars.
  • Fotosdebarcos.com, fòrum per a fotògrafs navals on trobareu informació dels vaixells de les diferents armades del món.
Per altra banda, el secret d’un bon shipspotter és capturar el vaixell en el moment oportú, per això, gràcies a la tecnologia AIS (Automatic Identification System), han proliferat moltes pàgines web que recullen la posició exacta dels vaixells en temps real, com per exemple, LocalizaTodo, que mostra la posició actual dels vaixells a la Península Ibèrica.
Posició dels vaixells a la Península Ibèrica
Posició dels vaixells a la Península Ibèrica

També, tenim uns bons exemples de shipspotting a la nostra blogosfera marítima:

Per últim, des del punt de vista documental, aquests recursos ens serveixen per localitzar, identificar i consultar fàcilment la descripció tècnica dels vaixells actuals. Es pot considerar un complement dels registres de vaixells (Lloyd’s Register, Lista Oficial de Buques, etc.) així com d’altres recursos disponibles. Té el valor afegit d’actualitzar-se constantment i de fomentar la participació entre els seguidors.
Què en penseu del shipspotting? Considereu que aquesta iniciativa serveix com a font de consulta d’informació de vaixells d’arreu del món?
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí