Llistes de passatgers (actualització)

 • Biblioteca
 • 18.10.2017
Els companys de l’Arxiu del Museu han publicat una nova entrada Busco la llista de passatgers de quan el meu besavi va anar a Amèrica… que actualitza la informació publicada fa anys a la Bitàcola MMB sota el títol La Pregunta del Milió.

 

Us recomanem la seva lectura!

 


La Pregunta del Milió

Teniu les llistes dels passatgers que durant el segle XX van sortir embarcats del Port de Barcelona?
Aquesta qüestió és recurrent, no hi ha cap mes de l’any que no vingui almenys un usuari a demanar-nos llistes de passatgers, normalment ens en demanen de principis del segle XX.

Malauradament, en el Museu Marítim tenim molt poques llistes de passatgers i són de finals del segle XIX. Concretament la Biblioteca conserva el Boletín de la Compañía Trasatlántica, editat de l’any 1892 al 1898. Hi apareixen les sortides i arribades dels vaixells de la Companyia i també se cita el noms i cognoms dels passatgers que hi embarquen. També dins del fons de l’Arxiu del Museu hi ha un registre de passatgers de la mateixa naviliera d’una part de l’any 1936. I res més, podem oferir quines eren les condicions en què viatjaven els passatgers depenent de la seva classe (1a, 2a o 3a), mostrar com eren per dins els transatlàntics, la documentació necessària, fins i tot, dades estadístiques d’emigració, però no tenim llistes amb els noms concrets.

 • Per què no les tenim?
  Perquè les navilieres van desaparèixer i amb elles pràcticament tota la documentació que van generar.
 • Quina institució ho pot conservar?
  Des del Museu Marítim, hem fet recerques en diversos arxius i centres de documentació i no hem trobat mai res.
 • És impossible trobar llistats de passatgers?
  Continuarem buscant i si un dia en trobem ho publicarem al blog. Des d’aquí convidem a tothom qui tingui alguna informació a difondre-la.

De moment, us aconsellem que feu la recerca -exceptuant la dècada dels 90 del segle XIX- a l’inrevés. En comptes de buscar els llistats de sortida del Port de Barcelona, recomanem que busqueu les llistes al port d’arribada. Normalment, els usuaris demanen informació de passatgers que van anar a Amèrica. Allà la recerca sempre és més fàcil. Per als Estats Units, se’n conserva àmplia documentació dels passatgers arribats al país, per exemple, a Nova York tenim el Ellis Island Records. Per als països d’Amèrica Llatina, el Centro de Estudios Migratorios Latinoamericanos (CEMLA), amb seu a Buenos Aires, recull documentació sobre les migracions a l’Argentina. Per altra banda, hi ha una altra institució de caire privat a Cuba, CubaGenweb, que recull dades sobre llistes de passatgers d’arribada i sortida de Cuba. Per als emigrants al Brasil, recomanem el web de Memorial do imigrante. Podreu consultar més informació a la nostra base de dades de diigo sobre llistes passatgers. Per últim, recomanem que feu una ullada a la fotografia. Tenim abundant bibliografia sobre l’emigració dels espanyols a Amèrica de la qual n’hem fet un tria.

 • segueix-nos

 • web mmb

 • subscriu-te!

  al butlletí