V Trobada de Fotografia a Museus, Arxius i Biblioteques

Procediments fotomecànics: uns processos estables, però complexes d’identificar

Informació Pràctica

ATENCIÓ: Places esgotades

V Trobada de Fotografia a Museus, Arxius i Biblioteques

El dimarts 15 d'octubre té lloc la V Trobada de Fotografia a Museus, Arxius i Biblioteques, dedicat enguany als "Procediments fotomecànics: uns processos estables, però complexes d’identificar  i documentar". Trobada adreçada a professionals de museus,biblioteques, arxius, i altres institucions.

Els processos fotomecànics és un repte més dels professionals de la gestió de la fotografia. Quan parlem d’aquests processos, hem de tenir present que no són fotografies en sentit estricte, i que tampoc presenten molts dels problemes de conservació propis de les emulsions fotogràfiques amb tota la seva variabilitat química. Cal doncs parlar de processos fotomecànics dins l’àmbit de la fotografia? Sens dubte!  

Sorgeixen en el segle XIX per a donar resposta a dues necessitats. Per una banda, aporten estabilitat a la imatge fotogràfica i, per altra banda, possibiliten d’una manera eficient i econòmica la reproductibilitat de la fotografia en grans quantitats.  

Les institucions patrimonials ens trobem, tant la imatge final, com els productes intermitjos per arribar al resultat final, com són negatius tramats, negatius de separació de colors, fotolits, etc. Cal saber-los identificar i interpretar adequadament. És un conjunt de procediments molt diversos que ha evolucionat a remolc de la indústria i la tecnologia, però també de l’enginy i els processos quasi artesanals propis de petits tallers d’impressió. La seva utilitat com a part dels processos de producció els ha apartat dels llibres d’història de la fotografia i de l’art, i és difícil poder documentar-los i estudiar-los. La investigació és el camí a seguir per construir un corpus científic que aplegui tot aquest coneixement.  

Com ja és habitual en totes les jornades tècniques de fotografia del Museu Marítim, farem un anàlisis en el marc de l’intercanvi i enriquiment entre professionals dels museus, biblioteques i arxius.

Preu: 20 € (IVA inclòs).
Les places són limitades.

Informació i inscripcions en aquest enllaç

Descarrega aquí el programa en PDF

Data

  • 15/10/2019

Horaris

  • De 09:00 a 19:00

Lloc

  • Auditori

Preu

  • 20.00 € General

Adreçat a

Professional

Informació de reserves

Informació i reserves tel. 933 429 929 i reserves@mmb.cat

Idiomes

Català

Places

100 Places

Crèdits

  • Col·laboradorNubilum, SL
  • OrganitzadorMMB