Maridatges marítims

Temps de sirenes

Informació Pràctica
Maridatges marítims

El Museu Marítim de Barcelona us ofereix un programa de conferències i xerrades amb la cultura de la mar com a protagonista, de la mà de destacades personalitats del sector acadèmic a Catalunya. Les sessions són gratuïtes i tenen aforament limitat.


Properes sessions previstes

Creences de temps enllà

Conferenciant: Josefina Roma, Doctorada en Antropologia i Professora Emèrita de la Univeristat de Barcelona (UB). 
Dijous 16 d’abril a les 19 h. Sessió anul·lada
Navegar és endinsar-se en un món desconegut. Un món on monstres i éssers mitològics —malèfics o bondadosos— tenen una presència constant... per no parlar de les tempestes i altres malvestats! La por, una constant a la mar. 


Monstres de paper. Sirenes i sers mitològics en la literatura 
Dijous 7 de maig a les 19 h 
Heu sentit a parlar de les sirenes d’Ulisses? Quin poder tan gran era el seu? Navegarem a fons per la mitologia clàssica i descobrirem totes les cares de la fascinació...i de l’abisme. 


Cants de sirena 
Dijous 18 de juny a les 19 h
Quan sentim parlar de sirenes, tot seguit pensem en el seus cants... en la música. De la música popular a l’òpera, trobem sirenes al llarg del temps. La fascinació pels cants de sirena ha donat una ampli repertori musical que val la pena de conèixer. Aquesta activitat forma part de les activitats que hem programat pel Dia Internacional de la Música.
Sessions ja finalitzades

Sirenes a l'embat de la vela 
Conferenciant: Helena González Fernández ADHUC-Centre de recerca Teoria, Gènere, Sexualitat. Universitat de Barcelona 
Dijous 5 de març, a les 19 hores.

La literatura i el feminisme han reescrit de múltiples maneres el mite patriarcal de les sirenes. Un mite que permet explicar els perills que afrontaven els navegants mitjançant bèsties perilloses d’aspecte femení, el cant i el cos de les quals duien a la perdició i al naufragi. El femení, doncs, com a perill per a la masculinitat. La història de les sirenes forma part del relat homèric. Les sirenes representen la figura oposada a Penèlope, lleial vigilant de la família i el regne, però impossibilitada per a prendre decisions. Contra la insuportable espera penelopiana, la revisió del mite oposa la llibertat de les dones que s'atreveixen a navegar, ja sigui com a sirenes –d’una o de dues cues- o com a balenes.  Les sirenes, les balenes, Penèlope i l'oceà han estat infatigablement reescrits per mostrar els molts lligams que han oprimit les dones al món occidental.  La sessió ofereix un repàs literari de sirenes i penèlopes que esdevenen dones i una invitació a llegir, cantar i gaudir de les navegacions de la vida. La sessió inclou una mostra de les reescriptures del mite en diverses cultures, per finalitzar amb algunes lectures atlàntiques. D'aquestes reescriptures sorgeix el contradiscurs de les dones, la lluita per tal que puguin ser, dir, desitjar. La literatura, doncs, contribueix a entendre els avenços de les dones a partir de seu contrarrelat. Les feres marines esdevenen navegants amb veu pròpia, indòcils, que fan del mar símbol fructífer de que tot és possible. "Jo també vull navegar" és la divisa feminista de la poetessa Xohana Torres, i sorgeix d'aquest món marí. "Penélope navega tota sola i sense heroi", canta Mísia en un fado.

Data

  • Del 05/03/2020
  • al 18/06/2020

Horaris

  • De 19:00 a 21:00

Lloc

  • Espai educatiu 2

Preu

  • Gratuït

Adreçat a

Tots els publics

Informació de reserves

Activitat gratuïta.

Idiomes

Català

Places

25 Places

Crèdits

  • OrganitzadorMMB