• A
  •   
  • A
CALENDARI
D'ACTIVITATS

«   »
dl dt dc dj dv ds dg
           
3
4
5
6
9
10
11
13
16
17
19
25
27
29
30
           
Abril 2018Estem a   Inici  >  Visita l'MMB  >  visita l'entorn de l'mmb  > L'entorn de l'MMB

El Moll de la Fusta

L’any 1983 van començar les obres de remodelació d’aquest moll, dirigides per l’arquitecte Manuel de Solà-Morales. Són pioneres en la moderna obertura urbanística de Barcelona al mar. També anomenat Moll de Bosch i Alsina, en homenatge a un antic president del Port, deu el seu nom al temps en que s’hi descarregava tota la fusta procedent del Bàltic. Una activitat que es va desenvolupar fins als anys 60 del segle XX.

Imprimir


La Basílica de Santa Maria del Mar

Va ser construïda entre l’any 1329 i el 1393 i la seva primera pedra la va col•locar el monarca Alfons IV d’Aragó com a coronació de la conquesta de l’illa de Sardenya, que completava el domini català al Mediterrani. És l’única gran església gòtica catalana perfectament acabada i es troba situada al barri del Born, al cor històric barceloní. Al seu costat hi ha el Fossar de les Moreres, un espai que integra els elements commemoratius dels catalans caiguts durant el setge de Barcelona l’any 1714, en el marc de la Guerra de Successió.

Imprimir


El barri de la Ribera

Al segle XII les muralles impedien la construcció de més cases a la ciutat de Barcelona, però poc a poc va sorgir el poblat extramurs de Vilanova de Mar. Aquest nucli, que vivia de l’activitat marinera i era pròsper, es va anar fent gran i es va annexar a Barcelona, passant a anomenar-se barri de la Ribera. La seva expansió se’n va anar en orris quan Felip V va arrasar la zona per construir-hi, a partir de 1716, la fortalesa militar de la Ciutadella.

Imprimir


La Llotja i el seu entorn

L’origen d’aquest edifici es remunta a la Barcelona del segle XIV, capdavantera de l’expansió mediterrània catalanoaragonesa. Aquesta realitat econòmica va fer necessària la creació d’una Llotja, perquè així els mercaders es poguessin reunir per realitzar transaccions. També s’hi va ubicar el Consolat del Mar, un tribunal amb jurisdicció plena en afers marítims i mercantils. Entre els espais de la Llotja destaca el Saló de Contractadors, aixecat entre 1383 i 1392 i amb un sostre de 600 m², una de les construccions emblemàtiques del gòtic civil català.

Imprimir


La Facultat de Nàutica i el Portal del Mar

A l’enclavament que avui ocupa la Facultat de Nàutica de la Universitat Politècnica de Catalunya, es trobava el Portal del Mar, que servia de comunicació entre la ciutat de Barcelona i el seu port que va desaparèixer amb l’enderrocament de les muralles l’any 1854. Es pot accedir-hi per qualsevol de les dues façanes de les places del Palau i de Pau Vila i al seu interior es troba un ampli vestíbul que acostuma a acollir exposicions i una maqueta de vaixell. És un edifici d’estil noucentista de 1930, obra d’Adolf Florensa i de Josep Vilaseca, i va ser seu del Comitè de Milícies Antifeixistes durant la Guerra Civil.

Imprimir


La Torre del Rellotge

L’any 1743 l’enginyer Jorge Próspero de Verboom va fer un projecte d’ampliació del Port de Barcelona. Al final del braç de ponent, de 160 metres de llargada, hi va col·locar un far per dirigir l’entrada de vaixells, que és l’actual Torre del Rellotge, al mig del Moll de Pescadors. Aquesta torre es va construir l’any 1772, quan aquest moll era l’artèria vital del port i allotjava, a més del far, el despatx de passaports, el control sanitari, la comandància de marina i la caseta dels pràctics.

Imprimir


El barri de la Barceloneta

Un barri amb més de 250 anys d’història, que no ha perdut mai l’ànima marinera. Els terrenys sorrencs sobre els quals s’aixeca no existien abans del segle XV, es van anar formant arran de la construcció el 1477 del primer dic del port. En un principi, la Barceloneta havia d’acollir els desnonats de la Ribera, el barri que Felip V va arrasar per construir la Ciutadella militar, però el projecte es va posar en marxa una generació més tard, l’any 1753, amb cases austeres però confortables per a l’època. Amb el anys i el creixement demogràfic es van anar fent remuntes de pisos afegits. Aquests es van anar subdividint fins el punt que el més corrent des de finals del segle XX són els anomenats quart de casa, uns habitatges de només 30 m² per família. Des del punt de vista patrimonial, la Barceloneta compta amb edificis remarcables, entre els quals destaquen la biblioteca de la Fraternitat i l’església barroca de Sant Miquel del Port.

ImprimirVISITA L'MMB