Tresors

Us proposem una selecció d’objectes i documents destacats pel seu interès històric, la seva raresa o el seu valor estètic. Us poden donar una idea general del contingut dels fons del museu. Però no oblideu que, darrera d’aquest menú, n’hi ha molt més, milers d’artefactes i documents que podeu conèixer utilitzant el nostre cercador i altres recursos.

Les col·leccions del Museu Marítim són molt riques i variades. Hi podeu trobar des d’un vaixell que encara navega fins a un segell de correus, des d’una màquina de vapor fins a un pergamí del segle XIV. Hi podeu trobar patrimoni moble (pintura, escultura, instruments de navegació, models d’embarcacions), en destaquem les més de 50 embarcacions històriques que representen el món de la navegació, la pesca o l’esport. Algunes d’elles naveguen i participen en tot tipus d’activitats. També formen part de les col·leccions els fons de cartografia, de fotografia i l’arxiu històric documental.

Us convidem a fer un passeig per algunes de les peces clau dels fons del museu, agrupades en dotze categories per facilitar-vos la navegació.

Bitàcola d’un vaixell de la Compañía Trasmediterránea

Instruments de navegació

Una bitàcola és el moble on hi ha el compàs nàutic amb unes boles metàl·liques (pintades de verd la d’estribord i de vermell la de babord) que serveixen per compensar el magnetisme del vaixell. En el mateix moble hi ha un llum que permet veure el compàs de nit i un petit armari on guardar el diari de navegació i el quadern de bitàcola.

Aquest model, d’un fabricant desconegut, té incorporat un morter amb compàs sec (número d’inventari 10123) i cargolat a l’exterior un clinòmetre de bombolla (número d’inventari 15732).