• A
  •   
  • A
CALENDARI
D'ACTIVITATS

«   »
dl dt dc dj dv ds dg
           
3
4
5
6
9
10
11
13
16
17
19
25
27
29
30
           
Abril 2018


Estem a   Inici  >  Exposicions

Exposicions temporalsDarwin. El viatge d'un naturalista
(10/05/2013 - 01/09/2013)

Activitats relacionades

Exposició itinerant produïda per l'American Museum of Natural History que ens mostra la vida i la trajectòria científica de Charles Darwin, brillant observador de la natura mundialment conegut com un dels científics i biòlegs més famosos de tots els temps per la seva teoria sobre l'evolució, recollida a L'origen de les especies.
 
Darwin va realitzar un viatge marítim, que va durar cinc anys, a bord del vaixell anglès HMS Beagle. Aquest vaixell el portaria a una singladura al voltant del món viatjant a través dels continents, des de la costa anglesa fins a les costes de sudamèrica, algunes illes del Pacífic i les costes australianes. En aquesta expedició científica Darwin va col·leccionar la major part dels espècimens que li van permetre, a partir d’un treball molt metòdic i rigorós de més de vint anys, formular la teoria de l'evolució per selecció natural. De fet, de tot aquest temps que va durar el viatge, dues terceres parts les va passar en terra ferma, sobretot a la zona servàtica del Brasil, Argentina, Xile i les illes Galápagos.

El viatge va suposar per al científic un meravellós descobriment ple de satisfaccions però, segons l’estat de la mar, passava moments molt difícils i les hores passades al vaixell se li feien molt molestes. Ell mateix escrigué al seu diari:
 
PLYMOUTH, ANGLATERRA
27 de desembre de 1831
Després de mesos de retard, el Beagle, per fi, salpa.
«No em vaig imaginar mai que els marejos m’havien d’ocasionar un patiment semblant.»
 
[...]
 
BAHIA
Agost de 1836
«Aquest moviment en ziga-zaga és molt desagradable. [...] Odio, detesto el mar i tots els vaixells que hi naveguen».
 
En observar intensament la natura en totes les seves formes –des de fòssils de peresosos fins a sinsonts, de canaris fins a nens– Darwin es va adonar que tots estem emparentats. Va concloure que cada organisme viu comparteix un ancestre i que la vasta diversitat de vida a la Terra és el resultat de processos en funcionament des de fa milions d’anys.

Amb persistència i passió, Darwin es va disposar a trobar respostes: va experimentar, va llegir de tot i va mantenir correspondència amb col·legues naturalistes d’arreu del món, va estudiar els indicis utilitzant eines senzilles, de vegades només un microscopi o una lupa. Darwin va observar amb atenció i nosaltres vam veure una nova forma de percebre el món.

Al seu retorn del viatge amb el Beagle, Charles Darwin es va traslladar amb la seva família a la pau del camp anglès buscant la tranquil·litat i l’entorn adequats per  poder treballar tal com desitjava. Finalment el lloc escollit va ser el petit poble de Down, proper a Londres.
 
L’exposició Darwin. El viatge d’un naturalista, està formada per vuit àmbits i es complementa amb material audiovisual i interactiu que facilita una millor comprensió de les explicacions de la mostra. A més, inclou fòssils recollits per l’investigador, la reconstrucció complexa de l'estudi del naturalista a Down House, on va proposar la seva teoria revolucionària que suggereix que la vida a la Terra no és estàtica sinó que canvia, i una recreació de la seva cabina a bord del HMS Beagle entre d'altres objectes i escenografies.

Cal destacar també el fet que el públic pot tocar alguns elements de la mostra, com ara l'esquelet d'un Glyptodont, una porció de pedra petrificada i models d'extremitats de diferents animals, entre d'altres peces. 

El Museu Marítim de Barcelona presenta aquesta exposició que ens permetrà descobrir tant a l'home com el seu immens  treball. La teoria de Darwin sobre evolució per selecció natural és l’única explicació científica de l’espectacular diversitat de vida a la Terra. Aquesta teoria proporciona un marc sòlid per comprendre la naturalesa i és una de les teories fonamentals del nucli de la ciència, sent considerada com la base de la biologia moderna.

Podeu trobar més informació sobre l'exposició original Darwin, the Exhibition, produïda per l'American Museum of Natural History, clicant el següent enllaç:
http://www.amnh.org/exhibitions/past-exhibitions/darwin

Imprimir

Compartir:
EXPOSICIONS