• A
 •   
 • A
CALENDARI
D'ACTIVITATS

«   »
dl dt dc dj dv ds dg
         
3
5
8
9
11
12
13
15
17
20
21
24
25
26
27
28
29
30
31
           
Octubre 2016Estem a   Inici  >  Activitats

ActivitatsSota l'aigua
Sota l'aigua. 100 anys de la primera pel·lícula submarina
(06/07/2016 - 29/01/2017)

Des de l’origen dels temps, el món submarí ha estat motiu de gran atracció. L’adaptació de l’home sota l’aigua seria el primer pas pel seu descobriment. Però no va ser fins la invenció de la fotografia en el segle XIX, i a partir del desenvolupament de càmeres que capturessin imatges en moviment (protegides per caixes estanques preparades per a suportar l’aigua, el salnitre i les variacions de pressió) que es mostraria el fascinant i misteriós món submergit.

L’any 1916 s’estrenava la primera pel·lícula comercial que incorporava unes imatges submarines. Van ser realitzades per John Ernest Williamson pel film Vint mil llegües de viatge submarí, a partir de l’obra de Jules Verne. Les dramàtiques imatges sobre la lluita entre un monstre marí i un pescador de perles, van esgarrifar al món. S'iniciava així un camí a futures produccions de la gran indústria cinematogràfica documental i de ficció.

Cent anys més tard, a partir d’una idea original del Dr. Andrés Clarós i del material de la seva col·lecció privada de càmeres submarines, commemorem aquest primer film i als pioners que han fet la gran tasca de divulgació del món sota l’aigua.

Dates: del 6 de juliol de 2016 al 29 de gener de 2017.
Museu del Cinema de Girona. Carrer de
la Sèquia, núm. 1, 17001 Girona
Producció: Museu del Cinema, Museu Marítim de Barcelona, Barcelona Underwater Festival

Inauguració: 5 de juliol, 19 hores.

 


[+info]

Imprimir

Compartir:Navegacions i visita al públic del pailebot Santa Eulàlia
(01/10/2016 - 31/12/2016)

Per tasques de reparació i manteniment, el pailebot Santa Eulàlia suspèn totes les navegacions i visites al públic fins a final d’any. Preguem disculpeu les molèsties.[+info]

Imprimir

Compartir:


Tallers de navegació
Tallers de navegació
(22/10/2016)

Us proposem uns tallers de quatre hores de durada cadascun. Tallers amb una primera part teòrica a l'aula del museu i una segona part íntegrament de navegació en una embarcació tradicional del Museu, que es poden fer de manera independent.

Aquests tallers tenen com a objectiu potenciar el coneixement de la navegació costanera i astronòmica, incidint en tot allò que implica navegar: coneixement del reglament i abalisament, reconeixement de marques i llums, normativa per a evitar l’abordatge, emergències a bord  o saber interpretar el  “parte meteorològic”  abans d’embarcar. 

L'últim dels tallers és el de 
Navegació costanera 2.

Dia: dissabte 22 d'octubre
Hora: de 12 a 13h a l'aula del MMB i de 13.30 a 16h navegació 

Preu: 30€ 

Inscripció oberta


[+info]

Imprimir

Compartir:


Porta de Santa Madrona
Obrim la Porta de Santa Madrona i els jardins del Baluard
(23/10/2016 - 18/12/2016)

Els diumenges al matí obrim el portal de Santa Madrona de l’Avinguda Paral·lel, l’únic portal que es conserva de la muralla medieval. A més, podreu passejar pels jardins del Baluard, situats damunt de la muralla del Baluard, i tindreu l’ocasió de veure l’escultura dedicada a Santa Madrona que hi ha damunt de la porta de Santa Madrona. Els dos espais estaran custodiats per l'Associació de Recreació Històrica de la Coronela de Barcelona.

Diu la tradició que, per allà el segle X, uns comerciants francesos navegaven pel litoral barceloní, en direcció a Marsella, per vendre les relíquies de Santa Madrona, quan una forta tempesta els obligà desembarcar a Barcelona. El cos de la santa, nascuda el segle III, foren protegits a la capella de Sant Fruitós. Una vegada passada la tempesta, fracassaren tots els esforços per retornar al vaixell amb les relíquies, de manera que els mariners francesos decidiren deixar-les a Barcelona. La ciutat començà una verdadera devoció a santa Madrona, sobretot per part de mariners que volien lliurar-se de naufragis o també per invocar la pluja, convertint-se en una de les seves patrones. 

Dates: primer, tercer i quart diumenge de mes
Hora: d’11 a 14h
Activitat gratuïta d’entrada lliure

*Els jardins del Baluard tenen dificultats d'accés per a persones amb mobilitat reduïda.


[+info]

Imprimir

Compartir:Viatge al fons del mar en batiscaf
(23/10/2016 - 27/11/2016)

Per conèixer el fons del mar sense mullar‑se, res millor que fer un viatge en batiscaf. Amb un conte com a fil conductor i mitjançant els diferents aparells del planetari digital del Museu, se simularà una lenta davallada per l’aigua en un batiscaf per anar veient els diferents animals que viuen en aquest hàbitat: tortugues, dofins, sardines, eriçons... Així doncs, agafeu‑vos fort, que comença el viatge!

Activitat familiar. Edat mínima recomanada 3 anys 
Dates: quart diumenge de cada mes
Hora: 11.30 h  i 12.45 h
Preu: 4 € adults; 2,50 € infants 

Compra les teves entrades

[+info]

Imprimir

Compartir:


Maridatges marítims
Maridatges marítims. Històries i licors
(03/11/2016 - 12/01/2017)

L'MMB ha coorganitzat un cicle de quatre xerrades sobre història marítima amb el grup editorial Sàpiens. Les trobades, que tindran un caire divulgatiu i distès, maridaran esdeveniments històrics amb begudes, de les quals se n’oferirà un tast.

El Museu aportarà a cada xerrada una peça provinent dels fons de les seves col·leccions com models i exvots de les embarcacions del moment, que ajudaran a contextualitzar la història. A més, el grup Sàpiens obsequiarà els assistents amb les publicacions del grup on hagin aparegut articles sobre la temàtica tractada i l’MMB regalarà entrades al Museu per conèixer més en profunditat la seva col·lecció d’àmbit marítim i pesquer.

La segona xerrada anirà a càrrec de Javier Laviña, professor d'Història d'Amèrica a la UB, i tractarà sobre les conquestes dels imperis Inca i Asteca per part de l'Imperi hispànic. Hernán Cortés, a Mèxic, i Francisco Pizarro, a Perú, van liderar la conquesta d'aquests territoris que van passar a formar part de la Nueva España.

Dijous 3 de novembre. Indis i asteques. El perill els va arribar per mar. Tast de pisco sour (Perú)
Hora: 19.30h
LLoc: nou vestíbul de l'MMB
Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia a
redaccio@sapiens.cat

Les següents sessions tindran lloc l'1 de desembre i 12 de gener


[+info]

Imprimir

Compartir:


Planetari familiar
El planetari familiar
(06/11/2016 - 04/12/2016)

Si voleu conèixer les constel·lacions més importants, els planetes més brillants i com la gent de mar s’ha fixat en el cel per anar d’un port a l’altre en vaixell, us esperem a les sessions familiars del planetari digital.

Dates: primer diumenge de mes 
Sessions: a les 11.30 h i a les 12.45 h
Preu: 2,50 € infants i 4 € adults

Als documents adjunts trobareu informació detallada sobre el planetari del Museu.


Compra les teves entrades


[+info]

Imprimir


Compartir:


Instantànies 2016
Instantànies de mar- Cursos i tallers de fotografia de mar
(06/11/2016)

El Museu Marítim de Barcelona organitza un programa de cursos i tallers de fotografia de mar, destinats al públic interessat a aprendre o millorar la tècnica i la composició de la fotografia a bord d’una embarcació, així com la relació del fotògraf amb el medi marí.

Les sessions seran impartides per Diego Yriarte, fotògraf i periodista especialitzat en nàutica i professor de fotografia. Les nocions teòriques es desenvoluparan en el museu. En la majoria d’aquestes activitats, les classes de mar s’impartiran a bord de dues de les embarcacions de la flota tradicional del Museu.

Les places són limitades en totes les activitats. La realització dels cursos i tallers està supeditada a un nombre mínim de participants.

Els cursos compten amb la col·laboració de Casanovafoto, la Federació Catalana de Vela i el Centre Municipal de Vela.

Programa

Proper taller:

Taller Barcelona desperta. 6 de novembre.
Inscripció oberta

[+info]

Imprimir


Compartir:


Motors dièsel
Curs de manteniment de motors dièsel
(07/11/2016 - 15/11/2016)

El motor és essencial en el nostre vaixell per fer una bona navegació i l’element que ens ha de permetre una correcta maniobra, sobre tot dins de les aigües d’un port. Un vaixell amb el motor net, ben greixat i amb els filtres nets té menys possibilitats de fallada.

Amb el curs de manteniment que aquí us presentem us volem donar les instruccions per a què pugueu fer el manteniment bàsic del motor fora borda o interior del vostre vaixell i tenir-lo en les millors condicions possibles.

Els objectius del curs són:

 • Descriure les principals característiques dels motors dièsel i fora borda de màxim 50 Cv.
 • Adquirir els coneixements bàsics per a un bon manteniment del motor.
 • Conèixer quins són els productes i materials més respectuosos amb el medi a l’hora de fer el manteniment del motor.
 • Fer una bona gestió dels residus produïts en el manteniment del motor dels vaixells.
Destinataris: propietaris de petites embarcacions de motor
Dates: 7, 8, 14 i 15 de novembre 
Horari: de 18 a 21h
Preu: 175 €
Important: Les classes es faran a la drassana de l'Institut de Nàutica de Barcelona, Passeig Joan de Borbó 100

Aquest curs es fa en col·laboració amb l'Institut de Nàutica de Barcelona.

Inscripció oberta


 


[+info]

Imprimir


Compartir:


Curs manteniment vaixells fibra
Curs de manteniment de vaixells de fibra
(12/11/2016 - 26/11/2016)

La primera impressió d’un vaixell sovint està determinada per l’estat en que es troben les parts altes del buc, si estan descolorides, tenen filtracions d’aigua, estan fetes malbé amb rascades i amb zones desgastades, obtenim una impressió general d’abandonament.

Amb el curs de manteniment us volem donar les instruccions per a que pugueu fer el manteniment del vostre vaixell de fibra i tenir-lo en les millors condicions possibles. A més de poder fer reparacions de petits cops i tenir criteri per tirar endavant o no petites modificacions que puguin suposar una millora.

Els objectius del curs són:

 • Descriure els principals elements i materials implicats en la construcció en resina-fibra.
 • Adquirir els coneixements bàsics de l’estructura d’una embarcació per poder fer petites reparacions en vaixells de fibra.
 • Assolir coneixements fonamentals per determinar l’abast d’una reparació o bé d’una modificació en zones localitzades.
 • Conèixer quins són els productes i materials més respectuosos amb el medi a l’hora de treballar amb vaixells de fibra.
 •  Fer una bona gestió dels residus produïts en el manteniment de vaixells de fibra.
Destinataris: propietaris de petites embarcacions de fibra
Dates: 12, 19 i 26 de novembre 
Horari: de 9.30 a 13.30 h
Preu: 250 €
Important: Les classes es faran a la drassana de l'Institut de Nàutica de Barcelona, Passeig Joan de Borbó 100

Aquest curs es realitza en col·laboració amb l'Institut de Nàutica de Barcelona.

Inscripció oberta 

 

 

 


[+info]

Imprimir


Compartir:Acadèmia Pirata
(13/11/2016 - 11/12/2016)

El pirata Puny de Ferro està preparant un viatge secret que té com a objectiu fer-se amb el tresor del qual li ha arribat a mans un vell tros de mapa que qui sap on l’ha de conduir. Però sol no pot emprendre aquesta aventura. Vols venir a fer de tripulació pirata?

Activitat per a famílies (edat mínima de participació 6 anys).
Data: segon diumenge de mes
Hora: 12.45 h
Preu: 4,50 € infants, 7 € adults

Compra les teves entrades


[+info]

Imprimir

Compartir:Bot de vent - Taller de vaixell de joguina
(13/11/2016 - 11/12/2016)

Vine a fer el teu bot de vent, un petit vaixell que navega amb l’impuls de l’aire d’un globus. Després de construir el vaixell farem una regata amb tots els participants per veure quina és el més ràpid de tots. No t’ho perdis.

Aquest taller s'inclou dins el programa de tallers de Vaixells de joguina

Data: segon diumenge de cada mes
Hora: 11.30 h
Preu: 4,50 € per participant
Activitat per a nens i nenes de 6 a 12 anys

Compra les teves entrades


[+info]

Imprimir

Compartir:


Vaixells de joguina adaptada
Visita comentada a l’exposició Vaixells de joguina. Activitat per a persones amb discapacitat visual
(19/11/2016)

Visita comentada a l’exposició de més de 150 peces de vaixells de joguina fabricades entre 1870 i 1939, procedents de la col·lecció d’Antoni Juncosa, una de les més importants d’Europa. L’exposició vol apropar el patrimoni marítim des del punt de vista dels infants i al mateix temps des de la visió que els adults construïen per als nens.

Mireia Mayolas, cap de l’Àrea d’Educació i Activitats de l’MMB, conduirà la visita guiada accessible per a persones amb discapacitat visual, en la que es podrà conèixer aquests bells i entranyables objectes històrics que són testimoni de les grans transformacions socials, tecnològiques i econòmiques del període comprès entre 1870 i 1939.

L’exposició conté un espai tàctil amb la reproducció de diferents vaixells de joguina, una làmina en relleu amb la descripció en braille d’una de les obres pictòriques exposades i un dossier en braille i gros caràcter amb els textos de l’exposició.

Data: 19 de novembre
Hora: 10h
Activitat gratuïta. Places limitades
Informació i reserves al 933 429 929 o
reserves@mmb.cat

[+info]

Imprimir

Compartir:Vaixells estampats
(20/11/2016 - 18/12/2016)

Una manera de fer-te els teus vaixells és amb segells de goma, que els podràs estampar sobre la superfície que vulguis. Aquest taller té dues parts: en la primera ens farem els segells de goma de diferents tipus de bucs i de veles i, després, sobre un paper, estamparem els nostres vaixells.

Vine a fabricar-te segells de diferents tipus de bucs i de veles i fes-te la teva flota de vaixells! 

Activitat per a nens i nenes de 8 a 12 anys
Dates: tercer diumenge de cada mes
Hora: 11.30 h
Preu: 4,50 € per participant


Compra les teves entrades


[+info]

Imprimir

Compartir:Visita guiada a l'exposició 7 vaixells, 7 històries
(20/11/2016 - 18/12/2016)

Visita guiada a l’exposició 7 vaixells, 7 històries, una exposició que mostra objectes del fons del museu i que s’articula a partir de set grans vaixells que introdueixen diversos temes universals vinculats a la història de la navegació del nostre país: el conflicte, el lleure, el descobriment del món, el transport de mercaderies, la pirateria, el viatge i el canvi tecnològic.

Data: tercer diumenge de mes 
Hora: 12.45 h
Preu: activitat gratuïta.
Reserva a taquilles en el moment de comprar l'entrada a l'exposició. Places limitades.


[+info]

Imprimir

Compartir:


Vi Jornada Xarxa Museus
VI Jornada de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana
(24/11/2016)

Museòlegs i periodistes. Noves perspectives i relacions

La Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, encapçalada per l'MMB i de la que en forma part el Museu de les Terres de l'Ebre, organitza des de fa sis anys una jornada tècnica adreçada als professionals dels museus, en la que cada any s'aborda una temàtica diferent present en les discussions del sector. Enguany, la jornada posa de relleu les noves experiències i noves oportunitats que tenim els museus per a millorar la comunicació que fem dels nostres serveis i activitats.

Els museus portem a terme en la nostra feina diària multitud d'accions que generen informació i coneixement, vinculades a les nostres col·leccions, a la gestió del patrimoni local o territorial, a projectes en xarxa o a activitats obertes a la participació ciutadana. Més enllà de fets puntuals com grans inauguracions, incidents importants en els seus fons, renovacions de sales o adquisicions de peces destacades, les informacions sobre equipaments patrimonials són escasses.

Davant d'això molts museus han optat per potenciar, cada cop més, canals de comunicació propis, tant analògics com digitals, per fer arribar a la ciutadania aquells continguts d'interès general, més enllà de les inauguracions, cursos, jornades o activitats especials. Un nou enfocament en la comunicació que sovint passa per incloure en els equips de treball dels museus a professionals de la comunicació.

Data: 24 de novembre
Hora: de 10 a 18 h
LLoc: auditori de l'MMB

Gratuïta.
Inscripció oberta


[+info]

Imprimir

Compartir:


Club de lectura
Club de lectura MMB
(26/11/2016)

La Biblioteca de l'MMB organitza un club de lectura amb l'objectiu d'apropar la cultura marítima a través de la literatura. Els assistents posen en comú idees i impressions sobre un llibre amb la intenció de gaudir d'una activitat dinàmica, participativa i enriquidora. 

Propera sessió:


26 de novembre
. Piratas y Mar azul d'Arthur Conan Doyle

Hora: de 17.30h a 19h
Lloc: Biblioteca
Activitat gratuïta. Si us interessa participar contacteu a
busquetsfr@mmb.cat

[+info]

Imprimir

Compartir:


Sessió d'identificació de fotografies navals
Sessió d'identificació de fotografies navals
(13/12/2016)

Sessió d'identificació de fotografies sobre temes marítims amb experts i voluntaris de l'arxiu fotogràfic de l'MMB. Es fan 4 sessions a l'any obertes a públic especialtizat o interessat en la fotografia naval.

Aquestes sessions ajuden a identificar dades i documentar les col·leccions fotogràfiques de l'MMB, i a potenciar l'interés i coneixement de l'arxiu fotogràfic i, en general, de la fotografia marítima.

Data: 13 de desembre
Hora: de 10 a 13h
Per participar-hi heu d' enviar un correu electrònic a:
dahlts@mmb.cat

[+info]

Imprimir

Compartir:


Els cels de les estacions
Els cels de les estacions
(16/12/2016)

L'MMB us continua oferint sessions dedicades als cels de les estacions. L'activitat us donarà a conèixer com és el cel de l’hemisferi nord en cada una de les estacions de l’any, com són les pluges dels cels, quines són les diverses posicions del Sol, etc. Es donaran a conèixer conceptes d’astronomia vinculats a la navegació.

Propera sessió:

El cel d'hivern. 16 de desembre

Lloc: planetari del Museu
Hora: de 19 a 21 h
Preu de cada sessió: 10 € 

Inscripcions[+info]

Imprimir


Compartir:ACTIVITATS